Zioła to element niezbędny w zdrowym odżywianiu i naturalnym leczeniu. Ich wyjątkowe właściwości są znane od wieków w terapii różnego rodzaju dolegliwości. Dziś ziołolecznictwo wraca do łask, bo coraz więcej osób docenia ich niezwykłą moc. Jeżeli pragniesz zdobyć więcej wiedzy w tym temacie i zastanawiasz się, jak zacząć zbierać zioła – czytaj dalej, a poznasz najważniejsze wskazówki dla początkujących zielarzy.

Bogactwo ziół w Polsce

W Polsce uznaje się za lecznicze około 230 ziół. Każde z nich ma inne zastosowanie, np. do leczenia chorób skóry, zakażeń bakteryjnych czy zaburzeń nastroju. Zioła zbudowane są z koszyczka, owocu, liści, ziela, kwiatu i kłącza. Warto wiedzieć, że w każdej roślinie każda jej część wykazuje inne właściwości. Np. stosując pięciornik zbiera się jego kłącze, zaś w przypadku wrotyczu najlepsze właściwości mają kwiaty. Dlatego decydując się na zbieranie ziół należy dokładnie poznać daną roślinę oraz jej budowę, by wykorzystać jak najlepiej jej potencjał.

Niezbędne będzie również poznanie warunków, w jakich te zioła rosną. Niektóre należy zbierać na wiosnę, inne latem, jeszcze inne jesienią. Wszystko zależy od tego, jakie dokładnie zioło nas interesuje. Wiele z nich rośnie w Polsce dziko, i tak np:

  • bez czarny, rokitnik i jarzębina rosną w parkach i ogrodach,
  • dziurawca, jeżynę i jałowiec znajdziemy w lasach,
  • świetlik i żywokost rośnie najczęściej na terenach nadrzecznych,
  • mniszek lekarski, pokrzywa i krwawnik lubią skarpy i nasypy.

Przechowywanie ziół

Kiedy już zbierzemy nasze zioła, musimy je odpowiednio przechowywać. Korzenie i kłącza należy umyć a następnie osuszyć. Powinny być przechowywane w przewiewnym miejscu. Liście i ziele należy oczyścić z zanieczyszczeń, a następnie ułożyć cienką warstwę do wysuszenia. Podobnie postępuje się z kwiatami. Można rozłożyć je na podłożu papierowym lub materiałowym. Dobrze wysuszone zioła powinny zachować swoją barwę i zapach. Jeśli chodzi o owoce, to można je suszyć w piekarniku, w temperaturze około 30-60 stopni. Tak przygotowane rośliny możemy przechowywać przez długi czas.

Właściwości lecznicze ziół różnią się również ze względu na sposób ich przygotowania. Przykładowo z dziurawca można wykonywać nalewkę i sok. Nalewka będzie działała antydepresyjnie, uspokajająco i przeciwlękowo, z kolei sok wspiera pracę żołądka i poprawia trawienie. Z ziół wykonuje się również herbaty, maceraty i olejki. Inaczej przygotujemy zioła do stosowania zewnętrznego, a inaczej, jeśli chcemy wykorzystać je np. w pielęgnacji skóry lub włosów.

W ziołach kryje się wielki potencjał leczniczy. Warto samodzielnie zbierać i przygotowywać domowe lekarstwa z wykorzystaniem ziół. Aby jednak czerpać z nich jak najwięcej, trzeba zapoznać się dokładnie z charakterystyką rośliny, która nas interesuje. Zbieranie ziół może być świetną przygodą, podczas której odkrywamy bogactwo darów natury.